GRIP 1 bij grote brand kernenergiecentrale Dodewaard (update)

21/05

Foto: William Koenders

21/05

Foto: Lars Schwachöfer

21/05

Foto: Lars Schwachöfer

21/05

Foto: William Koenders

21/05

Foto: William Koenders

21/05

Foto: William Koenders

21/05

Foto: Theo Renkens

21/05

Foto: Lars Schwachöfer

21/05

Foto: Lars Schwachöfer

21/05

Foto: Waldie Rutten

21/05

Foto: Waldie Rutten

21/05

Foto: Waldie Rutten

21/05

Foto: Adriaan van Hattum

21/05

Foto: Adriaan van Hattum

21/05

Foto: William Koenders

21/05

Foto: Adriaan van Hattum

Dodewaard – De brandweer is donderdag 21 mei om 11:47 gealarmeerd voor een brand industrie bij GKN Kernenergiecentrale aan de Waalbandijk. Er is al snel opgeschaald naar GRIP 1 zeer grote brand door de hulpdiensten.

Hierdoor komt er hulp vanuit een ruime regio. Verschillende hulpdiensten zijn ter plaatse en nog onderweg naar Dodewaard. De rook is vanuit een wijde omtrek te zien. De politie heeft de omgeving waaronder de dijk afgezet. Wie last heeft van de rook wordt opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

De brand is mogelijk ontstaan bij werkzaamheden aan het dak meldt een woordvoerder. Op het dak liggen mogelijk gasflessen. De centrale is sinds 1997 niet meer in gebruik, maar over het risico van de brand is niets duidelijk.De kerncentrale is nog niet ontmanteld. Volgende de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) gaat het om een ‘veilig ingesloten centrale’. Alle splijtstofstaven zijn eruit gehaald en de centrale is dichtgemetseld. De sloop van het pand, waarbij de radio-actieve bestanddelen worden verwijderd, stond pas gepland in 2045.

Volgens de Veiligheidsregio os er geen risico op het vrijkomen van radioactieve straling. De brandweer heeft de brand onder controle.