Politie schiet ontsnapte tbs’er dood in Ochten

01/03

Foto: Adriaan van Hattum

01/03

Foto: Adriaan van Hattum

01/03

Foto: Adriaan van Hattum

01/03

Foto: Adriaan van Hattum

01/03

Foto: Adriaan van Hattum

01/03

Foto: Adriaan van Hattum

01/03

Foto: Adriaan van Hattum

01/03

Foto: Adriaan van Hattum

Ochten – Zondagmiddag heeft er een schietpartij plaatsgevonden in Ochten. Het bedrijventerrein, parkeerterrein van de Mc Donalds en de carpoolplaats waren afgesloten.

Het ging om een vuurgevecht waarbij twee ontsnapte tbs’ers bij betrokken waren. De tbs’ers waren ontsnapt uit een kliniek in Poortugaal. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt de ontsnapping in Poortugaal. Bij de ontsnapping werd een medewerkster van de kliniek bedreigd en gegijzeld met een mes. Vervolgens gingen de twee ervandoor in een zwart busje.

Er heeft een achtervolging plaatsgevonden op de A15 tot aan Ochten waar de verdachten uit de bus sprongen en via een sloot op het industrieterrein kwamen. De gevluchte tbs’ers hadden zich bij drankenhandel Fruity Line aan de Cuneraweg waar het tot een schietpartij kwam. Hierbij is één van de ontsnapte tbs’ers gedood door de politie. De hulpdiensten waren massaal ter plaatse met tientallen politievoertuigen, een politiehelikopter en ook de traumahelikopter waren ter plaatse.

De andere verdachte is aangehouden

Persbericht Openbaar Ministerie:

Man overlijdt na ontsnapping TBS kliniek de Kijvelanden

Zondagmiddag 1 maart zijn twee TBS patiënten ontsnapt uit FPC de Kijvelanden in Poortugaal. Na een achtervolging op de A15 heeft de politie het tweetal aangehouden. Bij de aanhouding is één van de twee mannen om het leven gekomen. De andere man is aangehouden en zit vast.

Gijzeling

De twee TBS’ers hebben rond half vijf vanmiddag een medewerker bedreigd met een vuurwapen en een mes. Vervolgens zijn ze de kliniek ontvlucht. Bij de gijzeling is de betrokken medewerker licht gewond geraakt.

Eenmaal buiten de kliniek heeft het duo een taxi staande gehouden, is ingestapt en gevlucht. De politie zette de achtervolging in over de A15. Ter hoogte van Kesteren werd de auto door de politie gestopt.

De twee ontsnapte mannen renden naar een nabijgelegen bedrijventerrein waar vervolgens een vuurgevecht ontstond met de politie. Daarbij is één van de twee mannen levensbedreigend gewond geraakt. De 37-jarige man overleed ter plekke. De andere man en de taxichauffeur zijn aangehouden, de politie en de Rijksrecherche doen nader onderzoek.